Over

RSI Elleboog- en polsklachten

Veel problemen met de ellebogen en polsen zijn vormen van Repetitive Strain Injury, afgekort RSI.

 

Wat is

RSI

 

RSI is de verzamelnaam van een groep klachten die voortkomt uit overbelasting van de handen, armen, nek of schouders. Vaak is er een onderliggend probleem dat niet groot genoeg is om in één keer acute problemen te geven. Repetitieve bewegingen zorgen echter vaak voor overbelasting en leiden uiteindelijk vaak tot irritatie en pijn in een bepaald gebied. Veelvoorkomende voorbeelden van RSI zijn carpaal tunnel syndroom, golfarm, tenniselleboog en muisarm.

Niet iedere vorm van RSI valt exact onder deze voorbeelden. Pijnklachten in deze gebieden hoeven ook niet 100% RSI te zijn. Voor de behandeling is het dus niet alleen van belang om te weten waar het probleem precies zit, maar vooral ook waarom het probleem er is.

Soorten RSI

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is waarschijnlijk de meest bekende vorm van RSI. Vroeger werd dit vaak gelinkt aan computerwerk, maar CTS kan op verschillende manieren ontstaan. Uiteindelijk ontstaat er een beknelling van de zenuw in de pols door repetitieve bewegingen. Dit geeft veelal lokale pijn die soms uitstraalt naar de hand en vingers.

Golfarm en tenniselleboog

Zowel bij een golfarm als bij een tenniselleboog is er sprake van overbelasting van de aanhechtingen waar spieren van de onderarm vastzitten aan de botten van de elleboog. Dit gebied heeft relatief veel pijnreceptoren en een minder goede doorbloeding. Deze combinatie zorgt vaak voor langdurige pijnklachten totdat de oorzaak wordt opgelost. Golfarm en tenniselleboog zijn beide klachten die, hoewel de naam anders suggereert, niet noodzakelijk aan sport gelinkt zijn.

Muisarm

Een muisarm is een combinatie van een tenniselleboog en het carpaal tunnel syndroom.

Oriëntatiegesprek aanvragen Eerste consult aanvragen

Behandeling van RSI

Bij de behandeling van RSI is het essentieel dat niet alleen naar de pijnplek wordt gekeken. Ook de structuren die daar direct en indirect mee in verbinding staan, spelen een belangrijke rol. De pijnplek is namelijk vaak een secundaire klacht die het gevolg is van een neuro-structureel probleem. Met kinetische chiropractie richten we ons daarom ook op de primaire verstoringen die een goed herstel in de weg staan. Zo gaan we terugkerende klachten tegen en bouwen we de stabiliteit van uw lichaam opnieuw op. Uw lichaam kan op deze manier natuurlijk herstellen.

Wij zijn er om te helpen

Heeft u vragen? Laat hieronder uw gegevens achter, dan bellen wij u zo snel mogelijk terug.

  Onze

  Blogs

  Meer blogs

  Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

  Lees meer

  Hoe weet je of migraine vanuit je nek komt?

  Migraine behandelen via kinetische chiropractie
  Lees meer

  De basis van een rechtop lopend mens (deel 2/2)

  Waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby’s
  Lees meer