Het behandelen van migraine

Hoe weet je of migraine vanuit de nek komt?

Migraine hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Hoe wij onderzoeken of het uit je nek komt, dat lees je in onze nieuwste blog.

Een recent wetenschappelijk onderzoek ‘Meta Analyse’, van een vooraanstaand tijdschrift, concludeert dat manipulatie van de wervelkolom invloed kan hebben op het aantal dagen migraine hoofdpijn en de intensiteit ervan. Dit gegeven is heel bekend in de wereld van chiropractie, maar het is de eerste keer dat een vooraanstaand tijdschrift voor hoofdpijn erkent dat manipulatie een positief effect heeft op patiënten met migraine.

Tegenstellingen tussen de wetenschap en praktijk

Als het gaat over migraine en chiropractie, dan bestaat er een groot gat in de kennis tussen wat wij dagelijks als therapeuten ervaren en wat er in de wetenschap gepubliceerd wordt over de effectiviteit van de behandeling.

De gepubliceerde onderzoeken laten zien dat chiropractie goed kan werken voor spanningshoofdpijn, maar klinisch onderzoek naar migraine wijst erop dat chiropractie niet beter werkt dan een placebo. De grootste verschillen tussen de gepubliceerde onderzoeken en de praktijkervaringen worden veroorzaak doordat:

  • In onderzoek veelal gebruik wordt gemaakt van non-specifieke, globale kraaktechnieken. In tegenstelling tot Kinetische Correctie zijn de contactpunten hierbij niet exact gekozen.
  • In eerdere klinische onderzoeken de patiëntengroep niet of nauwelijks is gescreend op nekproblemen, welke een rol kunnen spelen bij migraine of hoofdpijnklachten.

Het toepassen van kinetische chiropractie bij migraine

Onze patiënten boeken goede resultaten wanneer zij met hun migraine hoofdpijn onze praktijk betreden. Wij verwachten dat maar liefst 80% van onze patiënten zich binnen enkele weken beter voelt na onze behandelingen. Deze patiënten bezoeken onze praktijk vaak nadat ze diverse behandelmethodes en medicatie geprobeerd hebben, waarna blijkt dat zij het meeste baat hebben bij kinetische chiropractie.

Eén van de belangrijkste dingen die wij doen tijdens een oriëntatiegesprek is beoordelen of jouw hoofdpijnklachten goed passen bij het type chiropractie dat wij bij IN SYNERGY aanbieden. Het behandelen van deze regionen in het lichaam kunnen op zichzelf al bepaalde voordelen geven, maar wij proberen juist patiënten te behandelen waarbij wij een groot verschil kunnen maken. Om er zeker van te zijn dat wij deze doelstelling kunnen behalen, screenen wij onze patiënten van tevoren goed. We onderzoeken of de klachten vanuit een mechanisch probleem in de nek ontstaan óf door oorzaken als biomedisch disbalans in de hersenen of hormonaal component.

De nek als bron van de migraine bestempelen

Hoe bepaal je of de migraine en bijbehorende klachten vanuit de nek komt? Los van de aanwezigheid van nekpijn, zijn er volgens onderzoek een aantal aanwijzingen:

  • Iemand is niet in staat het hoofd volledig naar beide kanten te draaien. Hiervoor bestaat een test genaamd ‘flexion rotation’, waarbij de rotatie wordt getest.
  • Iemand heeft een verminderd vermogen om onderscheid te maken tussen het aanraken van twee verschillende punten in de nek. Een studie heeft aangetoond dat migraine patiënten meer moeite hebben om onderscheid te maken tussen twee verschillende punten als er lichte druk op de nek wordt gezet.
  • Iemand ervaart toename in pijn en gevoeligheid in de bovennek. Mensen met mechanische nekklachten hebben vaak last van gevoeligheid bij aanraking van de nek. Dit is nog relevanter als deze aanraking hoofdpijn oproept.

Kan de nek hersteld worden?

Een studie uit 2015 heeft de effecten van een atlas correctie in patiënten met chronische migraine-achtige hoofdpijnklachten onder de loep genomen. De studie concludeert dat een lichte, maar specifieke correctie van de bovenkant van de nek significante de levenskwaliteit verbetert en het aantal dagen waarmee men kampt met hoofdpijn verminderd.

IN SYNERGY toetst de voortgang van de nekbehandeling aan drie hoofdpunten:

  • Wij moeten een verbetering zien in de houding en positie van het hoofd na de nekcorrecties.
  • De houding in het algemeen moet verbeteren bij het na het behandelen van de nek.
  • De drukgevoeligheid van de zenuwen en spieren in de behandelde zone in de nek moet afnemen.

Uit ervaring blijkt dat de pijnlijke punten bij migraine voorspeld kunnen worden. Als deze pijnpunten na de nekcorrectie verdwijnen, is dat een teken dat wij op het goede spoor zitten. Hoewel we niet iedereen met migraine kunnen helpen, is er een grote groep mensen die baat heeft bij onze behandelingen. Door onze uitgebreide screening, bepalen wij voor wie de behandeling geschikt is.

Heb jij last van migraine, hoofd- en/of nekklachten? Heb je verschillende behandelingen ondergaan, maar hielp niets? Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan, dan onderzoeken we samen of wij jou verder kunnen helpen.

Onze

Blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Waarom zwakke spieren niet altijd de oorzaak zijn van rugklachten

Lees meer

In welke positie leg ik mijn kind neer? Deel 2: op de buik

Lees meer