Migraine behandelen

Hoe weet je of migraine vanuit je nek komt?

Hoofdpijn door migraine kan verschillende oorzaken hebben. Hoe wij onderzoeken of migraine uit je nek komt en hoe behandelen via kinetische chiropractie bij migraineklachten kan helpen, lees je in dit blog.

Het recent wetenschappelijk onderzoek ‘Meta Analyse’ concludeert dat manipulatie van de wervelkolom invloed kan hebben op het aantal dagen dat je migraine hebt en de intensiteit hiervan. Dit gegeven is al een tijd bekend in de wereld van chiropractie, maar het is de eerste keer dat een vooraanstaand tijdschrift voor hoofdpijn erkent dat manipulatie een positief effect heeft op patiënten met migraine.

 

Tegenstellingen tussen de wetenschap en praktijk

Als het gaat over migraine en chiropractie, zien we een groot gat tussen onze kennis en wat wij dagelijks als therapeuten ervaren, en wat er in de wetenschap gepubliceerd wordt over de effectiviteit van chiropractiebehandelingen.

Gepubliceerde onderzoeken laten zien dat chiropractie goed kan werken bij spanningshoofdpijn. Klinisch onderzoek naar migraine stelt echter dat chiropractie niet beter werkt dan een placebo. De grootste verschillen tussen deze gepubliceerde onderzoeken en praktijkervaringen worden veroorzaakt doordat:

  • In onderzoek veelal gebruik wordt gemaakt van non-specifieke, globale kraaktechnieken. In tegenstelling tot wat wij met kinetische correctie doen, zijn de contactpunten hierbij niet exact gekozen.
  • In eerdere klinische onderzoeken werden de patiëntengroepen niet of nauwelijks gescreend op nekproblemen, welke een rol kunnen spelen bij migraine of hoofdpijnklachten.

Migraine behandelen via kinetische chiropractie

Maar liefst 80% van de patiënten die bij ons binnenkomt voor behandeling van migraineklachten, voelt zich binnen enkele weken beter. Deze patiënten komen vaak bij onze praktijk terecht nadat ze diverse behandelmethodes en medicatie geprobeerd hebben, waarna blijkt dat zij het meeste baat hebben bij kinetische chiropractie.

Eén van de belangrijkste dingen die we doen tijdens een oriëntatiegesprek is beoordelen of jouw hoofdpijnklachten passen bij het type chiropractie dat wij aanbieden. Het behandelen van deze regionen in het lichaam kunnen op zichzelf al voordelen geven, maar wij proberen juist patiënten te behandelen waarbij we een groter verschil kunnen maken. Om er zeker van te zijn dat we deze doelstelling kunnen behalen, screenen wij onze patiënten van tevoren goed. Zo onderzoeken we of de klachten vanuit een mechanisch probleem in de nek ontstaan óf door oorzaken als biomedische disbalans in de hersenen of een hormonale component.

Nek als bron van migraine

Hoe weet je of migraine en bijbehorende klachten vanuit je nek komen? Los van de aanwezigheid van nekpijn, zijn er volgens onderzoek een aantal aanwijzingen:

  • Je bent niet in staat om je hoofd volledig naar beide kanten te draaien. Hiervoor bestaat een test genaamd ‘flexion rotation’, waarbij de rotatie wordt getest.
  • Je hebt een verminderd vermogen om onderscheid te maken tussen twee verschillende punten in je nek. Studie heeft aangetoond dat migrainepatiënten meer moeite hebben om onderscheid te maken tussen twee verschillende punten als er lichte druk op de nek wordt gezet.
  • Je ervaart toename in pijn en gevoeligheid aan de bovenkant van je nek. Mensen met mechanische nekklachten hebben vaak last van gevoeligheid bij aanraking van de nek. Dit is nog relevanter als deze aanraking hoofdpijn oproept.

Kan de nek hersteld worden?

Een studie uit 2015 nam de effecten van een atlas correctie bij patiënten met chronische migraineachtige hoofdpijnklachten onder de loep. Deze studie concludeert dat een lichte, maar specifieke correctie van de bovenkant van de nek de levenskwaliteit significant verbetert en dat het aantal dagen waarmee men last heeft van hoofdpijn vermindert.

Bij In Synergy toetsen we de voortgang van een nekbehandeling aan drie hoofdpunten:

  • We willen verbetering in de houding en positie van het hoofd zien na de nekcorrecties.
  • De houding moet in het algemeen verbeteren na het behandelen van de nek.
  • De drukgevoeligheid van de zenuwen en spieren in de behandelde zone in de nek moet afnemen.

Uit ervaring blijkt dat de pijnlijke punten bij migraine voorspeld kunnen worden. Als deze pijnpunten na de nekcorrectie verdwijnen, is dit een teken dat we op het goede spoor zitten. Hoewel we niet iedereen met migraine kunnen helpen, is er een grote groep mensen die baat heeft bij onze behandelingen. Door onze uitgebreide screening vooraf, kunnen wij goed bepalen of onze behandelingen geschikt zijn en gewenst resultaat zullen opleveren.

 Heb jij last van migraine, hoofd- en/of nekklachten? Heb je verschillende behandelingen ondergaan, maar hielp niets? Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan, dan onderzoeken we samen of wij jou verder kunnen helpen.

Onze

Blogs

Meer blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

De basis van een rechtop lopend mens (deel 2/2)

Waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby’s
Lees meer

De basis van een rechtop lopend mens (deel 1/2)

Waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby’s
Lees meer