Het verschil tussen 'gewone' pijn en chronische pijn

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Van kinds af aan zijn wij gewend om pijn te zien als een direct gevolg van een blessure, verwonding of beschadiging. Hierdoor wordt de logische maar niet kloppende aanname gedaan dat de intensiteit van de pijn in verhouding staat tot de ernst van het letsel. In dit blog leer je over onjuistheden en juistheden met betrekking tot pijn. 

Het verschil tussen acute en chronische pijn

 

 

Het is ons geleerd dat een kleine wond weinig pijn veroorzaakt, een grote wond veel pijn en het niet hebben van een wond geen pijn veroorzaakt. Chronische pijn volgt deze regels niet. Bij chronische pijn geldt: een lichte blessure veroorzaakt veel pijn, een zware blessure veroorzaakt veel pijn én geen blessure hebben veroorzaakt veel pijn. De link tussen een blessure en pijn kan heel duidelijk zijn bij acute klachten. Zijn klachten chronisch, dan gelden er heel andere regels. Behandelen we chronische pijn als een acute klacht, dan levert dit niet het gewenste effect op.

Bij chronische pijnklachten moeten we identificeren welke factoren hier invloed op hebben. Deze factoren zijn onder te verdelen in drie categorieën:

 

1. Biologische factoren

• Het bewegingsapparaat

• Spieren

• Gewrichten

• Zenuwen

• Ontstekingen

 

2. Psychische factoren

• Verandering in bewegingen

• Verandering in slaapritme

• Verandering in omgang met klachten

• Levensstijl

 

3. Sociale factoren

• Maatschappelijke opvattingen over pijn

• Persoonlijke stress

• Werk stress

Het is van groot belang dat zowel de biologische, psychische als sociale factoren worden meegenomen in het opstellen van een behandelplan. Worden een of meer factoren overgeslagen, dan belemmert dit de weg naar herstel en wordt de kans op progressie aanzienlijk minder. In Synergy probeert altijd een zo compleet mogelijk plan op te stellen, zodat factoren die een natuurlijk herstel in de weg staan worden weggenomen en een gezondere balans wordt gevonden.

 

De filosofie van In Synergy over pijn

In Synergy behandelt chronische pijn op een stapsgewijze manier, waarbij het herstel al begint voordat de eerste behandeling is voltooid. Door onze patiënten vanaf het eerste moment te instrueren in wat wel en niet bevordelijk is voor herstel, wordt de patiënt meteen geactiveerd de juiste keuzes te maken en is de weg naar herstel ingezet.

Het stappenplan:

1. We sluiten contra-indicaties (redenen om de behandeling niet of anders uit te voeren) uit

2. We ondersteunen het natuurlijke herstelproces van het lichaam

3. We verbeteren de structurele en functionele werking van het lichaam en gaan onnodige overbelasting tegen

4. We ondersteunen en werken aan een actieve(re) levensstijl

5. We pakken probleemsituaties aan en kijken wat er verbetert kan worden

Last van chronische pijn? Wij van In Synergy helpen u graag met een duidelijke en vriendelijke aanpak. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. 

Onze

Blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Waarom zwakke spieren niet altijd de oorzaak zijn van rugklachten

Lees meer

In welke positie leg ik mijn kind neer? Deel 2: op de buik

Lees meer