Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Van kinds af aan zijn we gewend om pijn te zien als een direct gevolg van een blessure, verwonding of beschadiging. Hierdoor wordt de logische maar niet-kloppende aanname gedaan dat de intensiteit van de pijn in verhouding staat tot de ernst van het letsel. In dit blog leer je over de juistheden én onjuistheden met betrekking tot pijn.

Wat is het verschil tussen ‘gewone’ pijn en chronische pijn?

We hebben geleerd dat een kleine wond weinig pijn veroorzaakt, dat een grote wond veel pijn veroorzaakt en dat het niet hebben van een wond geen pijn veroorzaakt. Chronische pijn volgt deze regels echter niet. Bij chronische pijn geldt namelijk dat zowel een lichte blessure als een zware blessure én geen blessure veel pijn veroorzaken. Bij acute klachten kan de link tussen een blessure en pijn daarentegen wel heel duidelijk zijn. Behandelen we chronische pijn als een acute klacht, dan levert dit niet het gewenste effect op. Hiervoor moeten we dus andere regels volgen.

 

'gewone' pijn versus chronische pijn

Chronische pijnklachten identificeren

Bij chronische pijnklachten is het belangrijk dat we identificeren welke factoren hier invloed op hebben. Deze factoren zijn onder te verdelen in drie categorieën:

Biologische factoren

 • Het bewegingsapparaat
 • Spieren
 • Gewrichten
 • Zenuwen
 • Ontstekingen

Psychische factoren

 • Verandering in bewegingen
 • Verandering in slaapritme
 • Verandering in omgang met klachten
 • Levensstijl

Sociale factoren

 • Maatschappelijke opvattingen over pijn
 • Persoonlijke stress
 • Werkstress

Het is van groot belang dat zowel biologische, psychische als sociale factoren meegenomen worden bij het opstellen van een behandelplan. Worden een of meer factoren overgeslagen, dan belemmert dit de weg naar herstel en wordt de kans op verbetering aanzienlijk minder. Daarom stellen we bij In Synergy een zo compleet mogelijk plan op om factoren die een natuurlijk herstel in de weg staan, weg te nemen en zo een gezondere balans kan worden gevonden.

Filosofie van In Synergy over pijn

Bij In Synergy behandelen we chronische pijn op een stapsgewijze manier. Het herstel begint hierbij al voordat de eerste behandeling is voltooid. Door jou vanaf het eerste moment te instrueren in wat wel en niet bevorderlijk is voor je herstel, word je meteen geactiveerd om de juiste keuzes te maken en is de weg naar jouw herstel ingezet.

Het stappenplan:

 1. We sluiten contra-indicaties (redenen om de behandeling niet of anders uit te voeren) uit
 2. We ondersteunen het natuurlijke herstelproces van het lichaam
 3. We verbeteren de structurele en functionele werking van het lichaam en gaan onnodige overbelasting tegen
 4. We ondersteunen en werken aan een actieve(re) levensstijl
 5. We pakken probleemsituaties aan en kijken wat er verbeterd kan worden

 Last van chronische pijn? We helpen je graag met een concrete en vriendelijke aanpak. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek of plan direct een eerste consult.

Onze

Blogs

Meer blogs

De zin en onzin van detox

Hoe werkt ontgiften of detoxen van het lichaam?
Lees meer

Hoe weet je of migraine vanuit je nek komt?

Migraine behandelen via kinetische chiropractie
Lees meer

Eet alle kleuren van de regenboog

Provitamine A en wortels
Lees meer