Het maakt staan, lopen, observeren, ontdekken en leren voor hen mogelijk. In dit tweede deel gaan we dieper in op de werking van het lichaam van een baby bij het omhoog houden van hun hoofd.
Om het hoofdje omhoog te kunnen houden, werken vele onderdelen in het lichaam met elkaar samen. De beweging is niet alleen afhankelijk van de nek, rug of romp; ook de schouders, handen, ribben, bekken, benen en het wervelkolom werken mee. Een goede samenwerking tussen deze onderdelen in het lichaam van een baby maakt het eenvoudiger om te leren omgaan met de zwaartekracht.
Het leren omhoog houden van het hoofdje
Het is erg interessant om te zien hoe een baby het hoofd omhoog probeert te houden. In het begin doet hij dit vanuit zijn nekspieren, maar gaandeweg lukt het de baby om de spieren in de rug te gebruiken. Dit helpt de baby om het hoofdje gemakkelijker omhoog te houden en zo de wereld te verkennen. Met het verkennen van de wereld, ontwikkelt iedere zintuig zich verder.
Het kindje wil zijn hoofd omhoog houden om om zich heen te kunnen kijken, zijn omgeving te ontdekken en zich te ontwikkelen. Om dit goed te kunnen doen, moet hij het hoofdje een langere tijd omhoog kunnen houden. Dit is een trigger voor het evenwichtsorgaan, wat het leren staan, lopen en de verdere ontwikkeling van het kind stimuleert.
Het hoofd omhoog houden wakkert zintuigen en het evenwichtsorgaan aan
Het hoofd omhoog houden zorgt ervoor dat het kind veel informatie krijgt van verschillende zintuigen tegelijkertijd. De baby kan zien, horen, ruiken en voelen en dat creëert nieuwe mogelijkheden in het waarnemen en opslaan van informatie.
Het bewegingssysteem van mensen gaat niet alleen om de botten, spieren en gewrichten; dit is alleen de hardware (mechanische kant). Je hebt ook nog de software (de functie), en dat is waar het evenwichtsorgaan om de hoek komt kijken. Voorbeeld: de baby beweegt en houdt het hoofdje omhoog middels botten, spieren en gewrichten. Maar neemt voetstappen of de stem van een ouder, geuren en aanrakingen waar via het evenwichtsorgaan.
Het toetsen van het lichaam en evenwichtsorgaan
De ontwikkeling van het lichaam is en blijft belangrijk voor jong en oud. Bij een goede Chiropractie behandeling wordt zowel de ‘hardware’ als de ‘software’ goed gecontroleerd. Ofwel: de botten, spieren en gewrichten als de reactie van het evenwichtsorgaan. Dit geldt zowel voor baby’s, kinderen als volwassenen. Mensen van iedere leeftijd vragen wij om op zijn buik te liggen en zijn handen en hoofd omhoog te houden. Door de houding die dan volgt goed te analyseren, zijn eventuele klachten, problemen en oorzaken vaak goed op te sporen.
Ondervind je pijnklachten en wil je deze graag verhelpen? In Synergy zoekt samen met jou naar de oorzaak van de klachten, zodat we constructief verandering kunnen laten plaatsvinden. Vraag gratis en vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan; je bent van harte welkom in onze praktijk.