De basis van een rechtop lopend mens

Dit is waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby's (deel 2/2)

In het eerste deel van dit blog legden we uit waarom het voor de ontwikkeling van baby’s en kinderen belangrijk is om hun hoofd omhoog te kunnen houden. In dit tweede deel gaan we dieper in op de werking van het lichaam bij het omhooghouden van het hoofd.

Het omhooghouden van het hoofd maakt het voor baby’s mogelijk om te staan, lopen, observeren, ontdekken en te leren. Maar wat maakt deze beweging mogelijk en wat gebeurt er in de rest van het lichaam?

 

Goede samenwerking

Om het hoofdje omhoog te kunnen houden, werken verschillende onderdelen in het lichaam met elkaar samen. De beweging is niet alleen afhankelijk van de nek, rug en romp; ook de schouders, handen, ribben, bekken, benen en de wervelkolom werken mee. Een goede samenwerking tussen deze onderdelen maakt het makkelijker om met zwaartekracht te leren omgaan.

Hoe een baby leert het hoofdje omhoog te houden

Het is altijd erg fascinerend om te zien hoe baby’s hun hoofd omhoog proberen te houden. In het begin doen ze dit vanuit de nekspieren, maar gaandeweg lukt het ook om de spieren in de rug te gebruiken. Dit helpt jouw baby om het hoofdje gemakkelijker omhoog te houden en zo de wereld te kunnen verkennen. Om om zich heen te kunnen kijken, de omgeving te ontdekken en zich te ontwikkelen, moet je baby zijn of haar hoofdje langere tijd omhoog kunnen houden. Deze noodzaak is een trigger voor het evenwichtsorgaan en stimuleert vervolgens het leren staan, lopen en de verdere ontwikkeling van de zintuigen.

Hoofd omhooghouden wakkert zintuigen en het evenwichtsorgaan aan

Tijdens het omhooghouden van het hoofd komt er van verschillende zintuigen veel informatie binnen: je baby kan zien, horen, ruiken en voelen en dat creëert nieuwe mogelijkheden in het waarnemen en opslaan van informatie.

Het bewegingssysteem van mensen bestaat niet alleen uit botten, spieren en gewrichten; dit is namelijk alleen de hardware (mechanische kant). Het bestaat ook uit software (de functie). Hierin speelt het evenwichtsorgaan een belangrijke rol. Bijvoorbeeld: je baby beweegt en houdt zijn of haar hoofdje omhoog met botten, spieren en gewrichten. Dit is de hardware. Jouw voetstappen, stem, geur en aanrakingen neemt je baby echter waar via het evenwichtsorgaan; de software.

Chiropractie bij baby’s, kinderen (en volwassenen)

Of je nu jong of oud bent: de ontwikkeling van het lichaam is en blijft belangrijk. Bij een goede chiropractiebehandeling wordt zowel de ‘hardware’ als de ‘software’ goed gecontroleerd. Oftewel: zowel de botten, spieren en gewrichten als de reactie van het evenwichtsorgaan worden meegenomen. Dit geldt niet alleen voor baby’s en kinderen, maar ook voor volwassenen. Daarom vragen we je tijdens het onderzoek om op je buik te liggen en je handen en hoofd omhoog te houden. Door de houding die dan volgt goed te analyseren, kunnen we eventuele klachten, problemen en oorzaken vaak goed opsporen.

  Ondervind jij of je kind (pijn)klachten en wil je deze graag verhelpen? Vraag vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan of plan direct een eerste consult; samen gaan we op zoek naar de oorzaak van je klachten, zodat we je kunnen helpen aan een constructieve verbetering.

Lees hier meer over onze behandelingen.

Onze

Blogs

Meer blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Hoe weet je of migraine vanuit je nek komt?

Migraine behandelen via kinetische chiropractie
Lees meer

De basis van een rechtop lopend mens (deel 1/2)

Waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby’s
Lees meer