Waarom zou je vitamines slikken?

Vijf redenen om voedingssupplementen te gebruiken

Waarom zou ik vitamines en andere supplementen slikken als ik al gezond eet? Deze vraag horen wij vaak en is een terechte vraag. In dit blog vertellen we waarom voedingssupplementen daadwerkelijk een aanvulling zijn op je dagelijkse voeding.

Om goed voor je lichaam te kunnen zorgen, is het van belang om gezond te zijn én te blijven. In dit blog kijken we naar de meerwaarde van supplementen. Allereerst: goede voeding is het fundament en moet zowel kwalitatief als divers zijn. Supplementen zijn dan ook geen vervanging, maar zoals de naam aangeeft: een aanvulling. Oftewel; van goed naar beter. Hieronder sommen we vijf redenen op waarom we voedingssupplementen aanraden.

 

1. Consequent gezond én gevarieerd eten is een uitdaging

Zowel consequent gezond als gevarieerd eten, is voor veel mensen lastig. Zo hebben we vaak een bepaalde routine en hebben we binnen ons eetpatroon voorkeur voor wat we wel eten én wat we (liever) niet eten. Beide kunnen ten koste gaan van de diversiteit. Daarnaast staan op de ingrediëntenlijst van de producten die we eten vaak allerlei ongewenste extra’s, zoals verzadigde vetzuren. Het afbreken hiervan kost ook energie en voedingsstoffen.

2. Voedsel bevat minder voedingsstoffen

Zelfs kwaliteitsproducten, bevatten vandaag de dag vaak minder voedingsstoffen dan 30 tot 40 jaar geleden. Het productieproces, de verwerking en de extra stappen die genomen worden om de houdbaarheid te vergroten, hebben vrijwel allemaal een negatieve impact op de hoeveelheid vitaminen en mineralen. Dit geldt voor groente, fruit en meer.

3. Invloed van stressfactoren

Mentale en psychische stress hebben impact op je energiebehoefte. Maar ook chemische stressfactoren – de vervuiling afkomstig van o.a. luchtverontreiniging en schadelijke stoffen in de omgeving – belasten het detoxificatieproces en verkleinen onze reserves.

4. Weinig zonlicht

Veel binnen werken, weinig tijd buiten besteden en het gebrek aan voldoende zonlicht in de winterperiode zorgen ervoor dat het moeilijk is om de productie van vitamine D op pijl te houden.

5. Extra brandstof bij activiteit

Vraag je veel energie van je lichaam met dagelijkse activiteiten en verplichtingen? Dan kan ‘wat extra brandstof in de tank’, zowel tijdens het presteren als in het daaropvolgende herstel, eerder helpen dan dat het kwaad kan.

Daarnaast zijn er situaties waarin er (tijdelijk) een grotere behoefte is aan bepaalde voedingstoffen of er een groter risico is op tekorten. Dit geldt onder andere voor:

  • Topsporters
  • Mensen met fysiek zwaar werk
  • Zwangere vrouwen en jonge kinderen
  • Ouderen
  • Mensen met (langdurige) gezondheidsklachten of bepaalde medicatie
  • Rokers en mensen die overmatig alcohol consumeren

  Kortom: voldoende redenen om te gaan voor een gezond eetpatroon, mogelijke tekorten aan te vullen en waar nodig reserves goed op pijl te houden. Wil je meer weten over vitamines? In dit blog vertellen we je alles over provitamine A!

Onze

Blogs

Meer blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Hoe weet je of migraine vanuit je nek komt?

Migraine behandelen via kinetische chiropractie
Lees meer

De basis van een rechtop lopend mens (deel 2/2)

Waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby’s
Lees meer