Waarom zou je vitamines slikken?

Vijf redenen om voedingssupplementen te gebruiken

Waarom zou ik vitamines en andere supplementen slikken als ik al gezond eet? Dit is een vraag die wij geregeld horen en het is een terechte vraag. Hieronder zetten wij uiteen waarom het gebruik van voedingssupplementen daadwerkelijk een aanvulling is.

In deze tijd is het niet alleen van belang om gezond te zijn, maar ook om dat te blijven. In dit artikel kijken we naar de meerwaarde van supplementen. Goede voeding is natuurlijk het fundament en moet zowel kwalitatief als divers zijn. Supplementen is hier geen vervanging, maar zoals de naam aangeeft – een aanvulling; van goed naar beter. Hieronder volgen vijf redenen om voedingssupplementen te gebruiken:

1. Consequent gezond én gevarieerd eten is een aardige uitdaging
Beide aspecten voor langere tijd op de rails houden, is voor veel mensen lastig. Zo hebben veel mensen een bepaalde routine in hun eetpatroon en bepaalde voorkeuren voor wat ze wel eten én wat ze (liever) niet eten. Beide kunnen ten koste gaan van de diversiteit. Daarnaast hebben veel producten als je de ingrediëntenlijst bekijkt vaak allerlei ongewenste extra’s, zoals verzadigde vetzuren. Het afbreken van hiervan kost ook energie en voedingsstoffen.

2. Het huidige voedsel bevat minder voedingsstoffen
Zelfs kwaliteitsproducten die tegenwoordig verkocht worden, bevatten veelal minder voedingsstoffen dan ze 30 à 40 jaar geleden hadden. Het productieproces, de verwerking en extra stappen die genomen worden om de houdbaarheid te vergroten, hebben vrijwel allemaal een negatieve impact op de hoeveelheid vitaminen en mineralen. Dit geldt voor groente, fruit en meer.

3. Stress
Niet alleen mentale stress of psychische stress heeft een impact op je energiebehoefte. Chemische stressfactoren – de vervuiling afkomstig van o.a. luchtverontreiniging en schadelijke stoffen in de omgeving – belasten het detoxificatieproces en verkleinen de reserves.

4. Weinig zonlicht
Veel werk binnen, weinig tijd buiten en in de winterperiode niet voldoende zonlicht om de vitamine D productie op pijl te houden.

5. Extra ondersteuning
Veel mensen vragen veel van hun lichaam met dagelijkse activiteiten en verplichtingen. Wat extra brandstof in de tank, zowel tijdens het presteren als in het daaropvolgende herstel, zal eerder helpen dan dat het kwaad kan.

Daarnaast zijn er natuurlijk situaties denkbaar waarin er (tijdelijk) een grotere behoefte is aan bepaalde voedingstoffen of een groter risico op tekorten. Dit geldt onder andere voor:

  • Topsporters
  • Mensen met fysiek zwaar werk
  • Zwangere vrouwen en jonge kinderen
  • Ouderen
  • Mensen met (langdurige) gezondheidsklachten of bepaalde medicatie
  • Rokers en overmatige alcoholconsumptie

Kortom: voldoende redenen om een gezond eetpatroon en mogelijke tekorten aan te vullen, en waar nodig de reserves goed op pijl te hebben. Wil je meer weten over vitamines? In dit artikel vertellen we je alles over pro-vitamine A!

Onze

Blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Waarom zwakke spieren niet altijd de oorzaak zijn van rugklachten

Lees meer

In welke positie leg ik mijn kind neer? Deel 2: op de buik

Lees meer