Over

Ischias

Zenuwen werken als een soort elektriciteitskabels in het lichaam. Wanneer deze kabels goed kunnen bewegen, merkt u hier weinig van. Wordt een zenuw op één of meerdere plaatsen afgekneld (compressie) dan zorgt dit voor pijnklachten, zoals bij ischias.

Wat is

ischias

 

Ischias is een uitstralende zenuwpijn in de bil en/of het been. De naam ischias stamt af van de naam van de zenuw waar druk op staat: nervus ischiadicus (grote beenzenuw). Deze zenuw vormt zich vanuit de onderrug en loopt via de bil langs de achterkant van het been naar de kuit en voet.

Als er ergens langs deze baan te veel druk op deze zenuw ontstaat, dan kan deze geïrriteerd of ontstoken raken. Eén van de meest bekende oorzaken van ischias is een hernia, maar ook op andere plekken kan de zenuw bekneld raken, zoals in de bil. Deze beknelling zorgt voor uitstralende pijn in het been en/of de voet. Uitstralingspijn in het been hoeft overigens niet altijd ischias te zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door spierklachten of door pijn in het SI-gewricht (gewricht tussen het heiligbeen en het bekken).

Piriformis syndroom

Piriformis syndroom, ook wel bekend als ‘piriformis spier syndroom’, is een relatief weinig voorkomende oorzaak van ischias en bilpijn. Vaak wordt een stekende pijn in de bilregio gevoeld, maar de pijn kan ook uitstralen naar de achterkant van het bovenbeen of de kuit en kan soms zelfs in de voet gevoeld worden. De pijn ontstaat doordat de diepgelegen piriformis (bil)spier is aangetast en opgezwollen raakt. De nervus ischiadicus loopt direct onder deze spier door, waardoor de zenuw in de verdrukking kan raken. Deze aandoening wordt het piriformis syndroom genoemd.

Oriëntatiegesprek aanvragen Eerste consult aanvragen

Behandeling van ischias

Bij de behandeling van ischias is het essentieel dat niet alleen naar de pijnplek wordt gekeken. Ook de structuren die daar direct en indirect mee in verbinding staan, spelen een belangrijke rol. De pijnplek is namelijk vaak een secundaire klacht die het gevolg is van een neuro-structureel probleem. Met kinetische chiropractie richten we ons daarom ook op de primaire verstoringen die een goed herstel in de weg staan. Zo gaan we terugkerende klachten tegen en bouwen we de stabiliteit van uw lichaam opnieuw op. Uw lichaam kan op deze manier natuurlijk herstellen.

Wij zijn er om te helpen

Heeft u vragen? Laat hieronder uw gegevens achter, dan bellen wij u zo snel mogelijk terug.

  Onze

  Blogs

  Meer blogs

  Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

  Lees meer

  Hoe weet je of migraine vanuit je nek komt?

  Migraine behandelen via kinetische chiropractie
  Lees meer

  De basis van een rechtop lopend mens (deel 2/2)

  Waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby’s
  Lees meer