Hoe werkt ontgiften?

De zin en onzin van detox

Detoxen of detoxificatie is een terugkerend item wat in toenemende mate populair wordt. Maar hoe werkt ontgiften, wat doet het lichaam zelf en hoe kun je jouw lichaam helpen? Lees gauw verder.

Detoxen of detoxificatie wordt steeds populairder. Je lichaam ontdoen van afvalstoffen klinkt in zekere zin net zo logisch als je huis opruimen, om te voorkomen dat te veel troep zich opstapelt. De chemische stress, ofwel toxic load, waaraan onze lichamen in de 21e eeuw onderhevig zijn, is ongekend groot. We leggen je graag uit hoe ontgiften werkt, wat jouw lichaam doet en hoe je het kan helpen.

Wat het lichaam zelf doet en wat jij kunt doen

Zonder een stortvloed aan biochemie, eerst de basis:

  • Álle cellen moeten kunnen ontgiften, want elke actieve cel in het lichaam produceert ook afvalstoffen.
  • De levercellen zijn de Ferrari’s op detoxificatie gebied: zij kunnen dit over het algemeen beter en sneller dan andere cellen.
  • Chemisch gezien bestaat detoxificatie uit twee fases (functioneel gezien uit minimaal 4 fases, maar daarover later meer).

Fase 1: omzetting

De toxische beginstof wordt door een serie chemische transformaties (Redox of Hydrolose) tot een minder toxische stof gemaakt. Deze omzettingen gaan via enzymen. Enzymen zijn opgebouwd uit aminozuren en hebben vaak een cofactor (=hulpstof, meestal een mineraal, zoals zink) nodig om goed te werken.

Fase 2 = koppeling

Het eindproduct van fase 1 wordt gekoppeld aan een extra molecuul, waardoor het via de urine of stoelgang kan worden uitgescheiden. Een voorbeeld hiervan is glutathion (GSH). Het gereedschap dat het lichaam nodig heeft bestaat – net als bij Fase 1 – ook weer voor een groot deel uit aminozuren en mineralen. Een tekort in deze bouwstenen beperkt dus de detox capaciteit en kan zorgen voor een toename in toxic load.

Er zijn verschillende routes die het lichaam kan volgen binnen de Fase 1 en Fase 2. Natuurlijk zijn er ook enkele back-up routes, maar net zoals een omleiding met de auto is het proces dan niet even efficiënt.

Fase 3 = eliminatie

Fase 1 en fase 2 kunnen kort samengevat worden als transformatie. Logischerwijs volgt hierop wat we aanmerken als ‘Fase 3’: eliminatie. Het daadwerkelijk uitscheiden van de afvalstoffen uit het lichaam. Hiervoor zijn een aantal opties:

  • via de urine of stoelgang
  • via de huid (zweten)
  • via de ademhaling

In theorie is dit simpel, praktisch is er een grote kans op reabsorptie van het toxische product, bijvoorbeeld in de darmen. Het lichaam gebruikt dan een hoop energie, maar is uiteindelijk dus de afvalstof helaas niet kwijt. In veel boeken en artikelen wordt dan ook verwezen naar een extra ‘kruiwagen’ om het lichaam te helpen bij de eliminatie stap. Chlorella en spirulina zijn hiervan bekende voorbeelden. Daarnaast zijn er diverse bruinalgen die afhankelijk van de individuele situatie zinvol zijn. Voorop staat om hierbij een kwalitatief goed en zuiver product te kopen. Het heeft immers geen nut om extra verontreiniging aan het ontgiftingsproces toe te voegen.

Fase 0 = tweede eliminatie

Tot slot is er een tweede eliminatie: fase 0. In de ideale situatie is dit eigenlijk onderdeel van het voorwerk. Als er specifieke triggers of problemen zijn, onderzoek dan waar dit vandaan komt en verwijder/minimaliseer de vervuiling. Als iemand een probleem heeft met een overschot aan aluminium, maar ‘s avonds de meeste maaltijden in aluminium pannen kookt en dagelijks meerdere kopjes koffie uit aluminium capsules drinkt, dan moet de bron van aluminiuminname worden aangepakt. Of in het geval van microplastic, het eten van maaltijden die verwarmt in plastic containers. Als de bron niet wordt aangepakt, is het een kwestie van tijd voordat het probleem opnieuw de kop opsteekt.

Samengevat

De belangrijkste les is dat het lichaam uit zichzelf continu met ontgiften bezig is. Als dit niet in voldoende mate gebeurt, dan zijn daar redenen voor. Ga op zoek naar de bron en onderzoek waarom het natuurlijke ontgiften niet verloopt zoals het zou moeten. Het proces forceren is natuurlijk mogelijk, maar waarschijnlijk niet de beste optie. Twee belangrijke aspecten waar sowieso winst in te behalen is, is het elimineren van blootstelling aan bepaalde stoffen en het uitscheiden van producten middels hulpmiddelen als chlorella (zoals beschreven in fase 3).

Heb je na het lezen nog vragen over detox? Neem contact op, we helpen je graag verder.

Onze

Blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Waarom zwakke spieren niet altijd de oorzaak zijn van rugklachten

Lees meer

In welke positie leg ik mijn kind neer? Deel 2: op de buik

Lees meer