Schone lucht inademen

met HEPA luchtzuivering

Mondkapjes zijn al langere tijd een terugkerend gespreksonderwerp. Over de voordelen van de verschillende types kun je lang discussiëren. Maar zou het niet prettig zijn als de lucht die je inademt van tevoren schoongemaakt en van betere kwaliteit is? Wij vinden van wel, dus hebben wij HEPA luchtzuiveringsinstallaties geïnstalleerd.

Wat is HEPA?

High Efficiency Particulate Air, ofwel HEPA. De filtertechniek is oorspronkelijk in de ruimtevaart ontwikkeld en vangt vervuiling uit de buitenlucht op om de luchtkwaliteit te verbeteren.

In de huidige omstandigheden worden in veel luchtzuiveringsinstallaties HEPA filters geplaatst. Er gelden strikte Europese normen voor deze classificatie: een fabrikant mag dus niet zomaar het HEPA label gebruiken. De filters moeten hiervoor aan specifieke kwaliteitseisen voldoen.

 

Hoe werkt luchtzuivering precies?

Bij HEPA luchtreiniging bevat de zuiveringsinstallatie een ventilator die zorgt voor luchtcirculatie. Er wordt lucht aangetrokken die door een HEPA (en mogelijk extra) filter moet voor het de installatie verlaat.

HEPA filters halen een zeer hoog percentage van alle vervuilende deeltjes uit de lucht, zelfs de zeer kleine deeltjes van 0,1 micron. Ter vergelijking: een haar is ongeveer 70 micron. Volgens studies kan HEPA delen van fijnstof, pollen, schimmels, bacteriën, virussen en allergenen uit de lucht halen. Desondanks is geen enkel filter is 100% efficiënt, maar door de lucht continu te laten circuleren blijft het schoonmaak proces continu doorgaan.

In verschillende sectoren – waaronder de zorg – worden hoge eisen gesteld aan de luchtkwaliteit. Luchtzuiveringsinstallaties met HEPA bieden hierin uitkomst. Bij HEPA luchtreiniging bevat de zuiveringsinstallatie een ventilator die zorgt voor luchtcirculatie. Daarmee wordt er lucht aangetrokken die door een HEPA (en mogelijk extra) filter moet voor het de installatie verlaat.

HEPA filters halen een zeer hoog percentage van vervuilende of irriterende stoffen uit de lucht. Zelfs de zeer kleine deeltjes van 0,1 micron worden opgewonden. Ter vergelijking: een haar is ongeveer 70 micron. Door de lucht continu te laten circuleren, wordt de lucht constant gezuiverd. Hoewel HEPA ontzettend effectief is, biedt geen enkele luchtzuiveringsinstallatie garantie op een 100% gezuiverde lucht.

 

Wat doet In Synergy met HEPA?

In onze praktijk zijn de behandelkamers, spreekkamer en de wachtkamer voorzien van extra luchtzuiveringsinstallaties. Alle installaties beschikken over een multi-stage systeem met HEPA en AC filters. Deze systemen geven realtime feedback over de luchtkwaliteit en hebben een capaciteit die 3 tot 4 keer groter is dan de ruimte waarin ze staan. Bij In Synergy kunt u rustig ademhalen!

Onze

Blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Waarom zwakke spieren niet altijd de oorzaak zijn van rugklachten

Lees meer

In welke positie leg ik mijn kind neer? Deel 2: op de buik

Lees meer