Waar wortels hun oranje kleur van krijgen? De opvallende oranje kleur van wortels, maar bijvoorbeeld ook de oranje en gele kleuren van andere groenten zijn afkomstig van een speciale groep natuurlijke pigmenten. Deze natuurlijke kleurstof heet caroteen en wordt uitsluitend gemaakt door planten. Carotenoïden bestaan in honderden verschillende vormen. Een van de actieve en bekendste stoffen is bètacaroteen, dat veel in wortels voorkomt.
Effecten van bètacaroteen
Als mensen en dieren planten eten, wordt een deel van het caroteen omgezet in vitamine A. In supplementen worden ze vaak provitamine A genoemd. Vitamine A is een antioxidant: het ondersteunt je immuniteit en heeft een anti-aging effect. Daarnaast helpt het je ogen gezond te houden en speelt het een belangrijke rol in de preventie van meerdere ziektes. Ondanks deze en vele andere voordelen is een overmaat van deze stof echter niet aan te raden.
Provitamine A in voedsel
Hoeveel van deze provitamine je lichaam opneemt, hangt sterk af van hoe je de groentes bereid. Zo kan het lichaam bètacaroteen makkelijker opnemen uit gekookte en gepureerde wortels in vergelijking met de rauwe variant. Verder is het bakken in vet of olie een alternatief om de absorptie te verbeteren. Naast wortels zijn zoete aardappelen, gele en rode paprika’s en pompoenen goede bronnen van dit type voedingsstof.
Groene groentes bevatten ook caroteen, maar hun kleur wordt gemaskeerd door chlorofyl (bladgroen). De verschillende kleuren zijn dus ook een indicatie voor de aanwezigheid van verschillende voedingsstoffen. Hoe je zorgt voor voldoende variatie en dat je een breed scala aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt, kan door het simpele advies van Harvard Health Publishing te volgen: eet de verschillende kleuren van de regenboog.
Jouw lichaam controleert naar behoefte
Vitamine A is essentieel voor het lichaam, maar niet alle bètacaroteen wordt automatisch omgezet in vitamine A. Het lichaam controleert normaliter zelf hoeveel van deze stof nodig is. Als deze provitamine uit normale voeding wordt opgenomen, dan wordt de om te zetten hoeveelheid dus aangepast naar wat jouw lichaam nodig heeft.
Meer tips over voeding? Lees dan ook onze andere blogs.