Over

sportblessures

Tenzij iemand acuut letsel oploopt, zijn sportblessures in de meeste gevallen vergelijkbaar met ‘gewone’ pijnklachten. Echter wordt het lichaam bij sport (zeker bij krachttraining of meer explosieve training) zwaarder belast dan in het dagelijks leven. Zaken die normaal al niet optimaal werken, zorgen dan sneller voor problemen.

Wat zijn

sportblessures

Kunt u de volgende zinnen afmaken, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk een sportblessure:

 • Ik heb alleen last tijdens het sporten…
 • Na een half uur fysieke belasting krijg ik….
 • Sinds ik mezelf een keer overtraind heb, heb ik…

Voorkomen van sportblessures

Sportblessures voorkomt u voornamelijk door preventief aan het probleem te werken. Heeft u (lichte) klachten of bijvoorbeeld een bepaalde zwakke plek, dan doet zich vaak op korte termijn geen acute noodsituatie voor. Maar in veel gevallen gaan deze klachten (zeker als iets al langer speelt) niet uit zichzelf over. Dit heeft vaak te maken met de aanpak van een klacht. Over het algemeen zijn mensen namelijk goed in trainen waar ze van nature aanleg voor hebben en minder goed in het trainen van zaken die ze niet liggen. Op langere termijn zorgt dit ervoor dat het contrast tussen iemands sterke en zwakke punten alleen maar groter wordt.

Behandelen van sportblessures

Wanneer mensen bij ons op de praktijk binnenkomen met sportblessures, is het in de eerste plaats van belang dat we begrijpen welk element(en) van de sport problematisch zijn en met welke belasting dit gepaard gaat. Eventueel doen we tijdens het onderzoek extra testen. We kijken dan bijvoorbeeld naar hoeveel controle iemand heeft bij bepaalde (sport)bewegingen.

Na onze kinetische chiropractie behandelingen is men vaak veel beter in staat om ook de spieren en gewrichten in de zwakke(re) gebieden te gebruiken. Daarnaast is het van belang dat deze gebieden conditioneel bijgetraind worden. Dit moet echter wel op een manier waarbij de persoon niet kan gaan compenseren en zo weer in het oude patroon terugvalt. De slagingskans van een behandeling is dan ook aanzienlijk beter, wanneer we onze behandeling combineren met specifieke oefeningen die de patiënt zelf kan doen buiten zijn/haar trainingsroutine.

Zou u alleen trainen of enkel de specifieke oefeningen doen, zónder additionele ondersteuning, zoals onze kinetische chiropractie behandelingen, dan verandert er op neuro-structureel niveau weinig tot niks aan de werking van het lichaam. Het lichaam (of eigenlijk het brein) stuurt namelijk altijd weg van probleemgebieden waardoor compensatie inherent is aan het probleem dat moet worden opgelost.

Sportblessures bij professionals

We behandelen ook mensen die op zeer hoog of op professioneel niveau sporten. Dit vraag om een andere werkwijze dan wanneer iemand incidenteel sport en zelfs iemand die intensief sport. Zo stemmen we de behandeling af op het sportprogramma en de korte- en lange termijndoelstellingen. Reguliere sportblessures vragen om maatwerk, maar op professioneel niveau gaat dit nóg verder: zaken die voor het normaal functioneren niet altijd essentieel zijn, kunnen bij sporten op hoog niveau doorslaggevend zijn voor de winst bij competities of wedstrijden.

Oriëntatiegesprek aanvragen Eerste consult

Behandeling van sportblessures

Bij de behandeling van sportblessures is het essentieel dat niet alleen naar de pijnplek wordt gekeken. Ook de structuren die daar direct en indirect mee in verbinding staan, spelen een belangrijke rol. Met kinetische chiropractie richten we ons daarom bij In Synergy óók op secundaire problemen die een goed herstel in de weg staan. Zo gaan we terugkerende overbelasting tegen en bouwen we de stabiliteit van uw lichaam opnieuw op. Uw lichaam kan op deze manier op een natuurlijke wijze herstellen.

Wij zijn er om te helpen

Heeft u vragen? Laat hieronder uw gegevens achter, dan bellen wij u zo snel mogelijk terug.

  Onze

  Blogs

  Meer blogs

  Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

  Verschil tussen ‘gewone’ en chronische pijn
  Lees meer

  Hoe weet je of migraine vanuit je nek komt?

  Migraine behandelen via kinetische chiropractie
  Lees meer

  De basis van een rechtop lopend mens (deel 2/2)

  Waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby’s
  Lees meer