Wat kun je zelf doen tegen poreuze botten?

Kun je osteoporose voorkomen?

Goed nieuws: ouder worden betekent niet dat je je moet overgeven aan de kans op poreuze botten.
Lees verder en ontdek wat je zelf kunt doen om jouw botten sterk te houden.

Osteoporose wordt vaak direct gelinkt aan ouderdom. Het is een aandoening waarbij het lichaam te weinig bot aanmaakt of dit snel kwijtraakt. Hierdoor verzwakken de botten en wordt je algehele gestel kwetsbaarder. Dit kan pijn en andere narigheid veroorzaken. Goed nieuws: ouder worden betekent niet dat je je moet overgeven aan de kans op poreuze botten; je kunt het zelfs (deels) voorkomen!

 

Liever voorkomen of beperken dan genezen

Een pro-actieve aanpak om je botten te beschermen kan van grote waarde zijn. Daarnaast is het natuurlijk goed om je ervan bewust te zijn of er in jouw familie een trend van poreuze botten plaatsvindt. In dat geval heb je genetisch een vergrootte kans op osteoporose. In iedere situatie geldt: liever voorkomen (of beperken) dan genezen. Hoewel een dertiger zich niet snel drukmaakt om kwetsbare botten, kan het geen kwaad om preventieve stappen te zetten.

 

Zo versterk je jouw botten

Je voedingspatroon is van grote invloed op de staat van jouw lichaam en botten. Toch is het niet de enige factor die van invloed is. Sporten en bewegen is essentieel. Dit kan variëren van wandelen en rustige yoga, tot krachttraining en aerobic. Kies een van deze bewegingsvormen, voer deze vijf keer per week minimaal 30 minuten uit, en houd zo je lichaam in goede conditie. De dichtheid van je botten kan middels beweging toenemen.

Calcium is bij iedereen bekend als botten-versterker en is cruciaal voor het onderhoud van het skelet. De aanbevolen hoeveelheid in te nemen calcium varieert, maar het gemiddeld ligt tussen de 1000 en 1200 milligram per dag. Spinazie, boerenkool, witte bonen, amandelen en garnalen bevatten van nature veel calcium. Een goede stof die je daaraan wilt toevoegen is vitamine D. Dit maakt het lichaam zelf aan bij blootstelling aan zonlicht. Kom je weinig in contact met zonlicht, vul het dan aan met supplementen of voeding.

De meeste groentes en fruit bevatten hulpstoffen die het lichaam nodig heeft naast calcium en vitamine D. Magnesium, vitamine C, vitamine K en diverse eiwitten helpen ook om jouw skelet gezond en sterk te houden. Producten die dit proces versterken, zijn producten die gefermenteerde probotica bevatten. Denk aan: kefir, yoghurt of kimchi (koreaanse gefermenteerde kool).

 

Zo houd je jouw hoeveelheid calcium op pijl

Het op pijl houden van de hoeveelheid calcium in je lichaam is belangrijk. Des te belangrijker is dan ook de realisatie dat het lichaam onder sommige condities sneller calcium kwijtraakt. Wanneer je interne klimaat te zuur is, moet het lichaam bufferen, waardoor het calcium verliest. Pas daarnaast op met fosfaatzuren (in softdrinks), deze kunnen nadelige invloed hebben op jouw botdichtheid.

Wat alcohol betreft zijn er voors en tegens. Hierbij gaat het om de dosis waarin je het inneemt. Een incidenteel drankje zal niet direct problematisch zijn, maar naarmate de hoeveelheid toeneemt, kan dit een negatieve impact hebben.

Kleine stappen met grote gevolgen

Het proces van ouder worden kun je geen halt toeroepen, maar dit betekent niet dat je overgeleverd hoeft te zijn aan pijn en andere klachten. Vervang een aantal producten die afbreuk doen aan de botdichtheid door varianten die het skelet juist kunnen versterken. Voeg hier wat lichaamsbeweging aan toe en je hebt als meerdere stappen in de goede richting gezet.

Voorkomen blijft makkelijker dan genezen, dus hoe eerder je begint, hoe beter. Heb je vragen of wil je meer weten over gezonde keuzes maken? Neem gerust contact met ons op, dan helpen we je verder.

Onze

Blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Waarom zwakke spieren niet altijd de oorzaak zijn van rugklachten

Lees meer

In welke positie leg ik mijn kind neer? Deel 2: op de buik

Lees meer