Deel 2: op de buik

In welke positie leg ik mijn kind neer?

In ons vorig blog las u over de bewegingen en ontwikkelingen van een kind als hij op zijn rug ligt. In de eerste maanden van het eerste levensjaar van uw baby heeft het op de rug liggen veel voordelen. Het biedt voor hem of haar de mogelijkheid om visuele prikkels beter op te nemen. Wat redenen zijn om de baby al dan wel of niet op zijn búik te leggen, lees je in dit blog.

Hoe baby’s een object volgen op de rug of buik

Als een baby op zijn rug ligt, kan hij bewegingen volgen en trekken deze zijn aandacht, ook al is het maar voor een paar seconden. Rond de vijf weken (sommige baby’s al met vier weken) wordt een object op een afstand van 20-30 langzaam zichtbaar. Vanaf de vijfde week kan hij de beweging van een object volgen, door met zijn hoofd naar links of rechts te draaien. Doet een baby dit als hij op zijn buik ligt? Dan kan het zijn dat deze beweging stijf en ongecoördineerd lijkt. Dit gaat na enkele weken steeds soepeler.

Het coördineren van bewegingen door baby’s

De coördinatie tussen het bewegen van het hoofd, de ogen, armen en handen is een belangrijke stap in de cognitieve ontwikkeling van de baby. In de eerste maanden — als de baby op zijn rug ligt — gaat hij zijn ledematen trainen. Dit is de basis van de ontwikkeling van zijn bewegingspatroon.
Als de baby in de eerste drie á vier maanden op zijn rug ligt, volgt hij veel bewegingen van de handen. Daarna begint hij met grijpen; hij pakt met zijn handen een object. In de meeste gevallen kan hij na de vierde maand een voet omhoog houden. Dit is zijn manier om zijn voet te zien en te ontdekken wat hij hier allemaal mee kan.

Wees je bewust van het neerleggen van de baby

In de eerste weken is het moeilijker voor de baby om contact te maken tijdens het liggen op de buik. De baby kan dan namelijk nog niet goed de bewegingen van zijn hoofd en ogen coördineren. Dit maakt het lastiger om de aandacht van zijn ouders te vragen.
Oudere kinderen en volwassenen weten dat we oogcontact moeten zoeken om communicatie te initiëren, maar baby’s niet. Het is daarom goed om stil te staan bij het neerleggen van je kind. Wanneer leg je hem op de buik en wanneer op de rug? Zorg ervoor dat het kind contact kan maken.

Twijfel je of je jouw kind goed neerlegt? Of ben je benieuwd naar hoe de beweging en ontwikkeling van jouw baby werkt, en of het goed gaat? Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

Onze

Blogs

Meer blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Verschil tussen ‘gewone’ en chronische pijn
Lees meer

Hoe weet je of migraine vanuit je nek komt?

Migraine behandelen via kinetische chiropractie
Lees meer

De basis van een rechtop lopend mens (deel 2/2)

Waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby’s
Lees meer