Deel 1: op de rug

In welke positie leg ik mijn kind neer?

Hoe een kind wordt neergelegd vanaf zijn geboorte is een belangrijk punt om bij stil te staan. Deze handeling is van invloed op de ligging van het kind op latere leeftijd. Ouders vragen ons vaak of zij hun kind beter op de buik of rug kunnen leggen. Het beste antwoord: een functionele compromis tussen deze twee belangrijke houdingen van de baby. In dit blog behandelen we de ligging op de rug.

Wat doet het lichaam als een baby op zijn rug ligt?

Wat een baby kan doen en zien, hoe een baby speelt en zijn bewegingen ontwikkelt als hij op zijn rug ligt, verschilt met wanneer hij op zijn buik ligt. Als een gezonde baby op zijn rug ligt, draait hij het hoofd een beetje opzij. De armen liggen dicht naast het hoofd, met de vuisten op oorhoogte. De arm — aan dezelfde kant als waar de baby heen kijkt — is een klein beetje meer gebogen dan de andere arm. De romp buigt zich ook licht naar dezelfde kant. De dijbenen liggen iets gebogen richting de heupen en de knieën zijn iets opgetrokken.

 

Baby ligt op rug

 

Hoe ontwikkelt de hand-oog coördinatie zich bij een baby?

Soms ligt het ene voetje over het andere voetje. Als het kind wakker is, begint hij gelijk te bewegen. Wist je dat de beweging van uit de ogen start, vanuit iets wat de aandacht trekt? In de meeste gevallen trekt natuurlijk een van de ouders de aandacht. Een jonge baby richt zijn aandacht een kort ogenblik op iets waarnaar hij kijkt. Dit moment zal langer duren naarmate het kind zich ontwikkelt. Het hoofd volgt de beweging van de ogen en zal meer gaan bewegen als het kind ouder wordt. 

Na enkele weken krijgt de baby interesse in zijn handen. In het begin kan het lijken alsof hij met zijn ogen naar zijn handen kijkt, maar dat berust op toeval. Het is pas later dat de ontwikkeling van de coördinatie tussen de ogen en handen begint. Deze functie helpt het kind om zichzelf te oriënteren in de ruimte. De omvang van de bewegingsruimte van de armen wordt steeds groter.

 

Baby ligt op rug

 

Hoe beweegt een baby zijn benen om te kunnen rollen?

De benen van een baby zijn veelal in beweging. Als de baby niet beperkt wordt door zijn kleding, is de bewegingsruimte groot en helpt het zijn spieren goed te ontwikkelen. Na enkele maanden begint de baby met het roteren van zijn benen; dit is nodig om te kunnen rollen. Deze beweging maakt dat de baby gaat trappelen, en dat versterkt de buikspieren. Dat is erg belangrijk om de zijligging te ontwikkelen. In het begin is deze handeling moeilijk voor een baby, maar naarmate de baby dit herhaald, zal het lukken.

Weet je niet zeker of jouw baby zich goed beweegt op zijn of haar rug? Of wil je meer weten over de manier van bewegen van jouw kind? We beantwoorden graag je vragen. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

Onze

Blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Waarom zwakke spieren niet altijd de oorzaak zijn van rugklachten

Lees meer

In welke positie leg ik mijn kind neer? Deel 2: op de buik

Lees meer