De basis van een rechtop lopend mens

Dit is waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby's (deel 1/2)

Waarom is het voor baby’s zo belangrijk dat zij al vroeg leren hun hoofd omhoog te houden? In dit tweedelige blog leggen we op laagdrempelige wijze uit waarom wij als mensen met ons hoofd omhoog leven. In dit eerste deel vertellen we over hoe de basis al vanaf de geboorte wordt gelegd.

Het hoofd omhooghouden, is de basis van een rechtop lopend mens. Het is een essentiële voorwaarde om omgeving, mensen, objecten en situaties goed te kunnen observeren. En hoewel baby’s nog niet kunnen lopen, is dit voor hen niet anders: het omhoog kunnen houden van het hoofd is een belangrijke motorische vaardigheid die een nieuwe wereld voor hen opent.

 

Samenwerking tussen motoriek en zwaartekracht

Een rechte houding is bevorderlijk voor een gezonde ontwikkeling van je lichaam en heeft voordelen waar je je hele leven profijt van hebt. Extra belangrijk dus dat deze houding zich van jongs af aan goed ontwikkelt. Mede door het strekken van je wervelkolom ben je in staat om je hoofd omhoog te houden. Deze beweging kan plaatsvinden dankzij de samenwerking van je wervelkolom met de rest van je lichaam. Zo hebben de romp, bekken en benen dus allemaal invloed op de stand van je hoofd. En doordat je gehele motoriek gebruikmaakt van zwaartekracht, vormt het samen een beweging die het niet alleen mogelijk maakt om je hoofd omhoog te houden maar ook om te staan en te lopen.

Heeft jouw baby dus eenmaal geleerd om zijn of haar hoofd rechtop te houden, dan heeft dit invloed op de gehele anatomische ontwikkeling. Het verandert de vorm van de romp naar een beweegbare flexie en extensie. Zo ontwikkelt je baby zich van een gebogen houding naar een rechte houding.

Positieve invloed van hoofd omhooghouden op de ontwikkeling van baby’s

De eerste ervaringen van baby’s in het aannemen van een rechte houding vormen de basis van de verdere ontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat je je realiseert dat jouw baby met zwaartekracht leert om te gaan, door zijn of haar hoofd omhoog te houden. Zodra jouw kleine deze vaardigheid bezit, zal hij of zij leren zich in de ruimte te verplaatsen; door te staan, lopen of zich af te zetten.

Het omhooghouden van het hoofd lijkt misschien een simpele actie, maar het is een beweging die jouw baby veel nieuwe prikkels en vaardigheden brengt. Door omhoog te kijken, vinden er namelijk ontwikkelingen plaats op visueel, cognitief, sociaal én emotioneel vlak:

  • Door het hoofd omhoog te houden, ziet je baby meer en kan het observeren. Sensorische zintuigen zoals kijken en voelen werken hieraan mee.
  • Het kunnen observeren resulteert in een grotere wereld en ontdekken van mogelijkheden. Het traint de vaardigheid om ergens aandacht op te vestigen en deze vast te houden.
  • Controle over waar de aandacht naartoe gaat, stimuleert je baby interactie te hebben met mensen om hem of haar heen en om op ontdekkingstocht te gaan.

Blijf observeren, ontdekken en leren

Voor de ontwikkeling van baby’s en kinderen is het dus essentieel dat ze hun hoofd omhoog kunnen houden. Het leert ze omgaan met zwaartekracht, helpt hen te staan, te lopen en minstens zo belangrijk: het helpt hen te observeren, te ontdekken en te leren. Drie activiteiten die essentieel zijn voor de ontwikkeling en daarmee voor een heel mensenleven.

Dat brengt ons bij de vraag: houden wij als volwassene ons hoofd nog wel genoeg omhoog? Sta jij erbij stil wat het doet met je houding als je bijvoorbeeld urenlang naar een beeldscherm kijkt? Of wat het met je doet als je met een gebogen hoofd over straat loopt? Als volwassene lijken we los te laten wat we als baby hebben geleerd. Daarom een vriendelijke aanmoediging: blijf observeren, ontdekken en leren. Kortom: leef met je hoofd omhoog!

  Wil je weten wanneer en waarom kinetische chiropractie bij baby’s en kinderen kan helpen? Lees dan meer in deel 2 van deze blog en/of lees over onze behandelingen bij baby’s en kinderen.

Onze

Blogs

Meer blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Hoe weet je of migraine vanuit je nek komt?

Migraine behandelen via kinetische chiropractie
Lees meer

De basis van een rechtop lopend mens (deel 2/2)

Waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby’s
Lees meer