De basis van een rechtop lopend mens

Dit is waarom het hoofd omhoog houden zo belangrijk is voor baby's (deel 1/2)

In ons tweedelige blog leggen we op laagdrempelige wijze uit wat het kinderen en volwassenen brengt te leven met hun hoofd omhoog. 

Het hoofd omhoog kunnen houden vormt de basis van een rechtop lopend mens. Het is een essentiële voorwaarde om de omgeving, mensen, objecten en situaties goed te kunnen observeren. Dat is niet anders voor een baby. Het omhoog kunnen houden van het hoofd is een motorische vaardigheid die een nieuwe wereld voor hen opent.

In ons tweedelige blog leggen we op laagdrempelige wijze uit wat het kinderen en volwassenen brengt te leven met hun hoofd omhoog. Uiteraard is een rechte houding bevordelijk voor een gezonde lichamelijke ontwikkeling, maar het kent vele voordelen in de invulling van de rest van ons leven.

Een samenwerking tussen motoriek en zwaartekracht

Wij houden ons hoofd omhoog mede door de extensie van ons wervelkolom. Het is een beweging die plaatsvindt dankzij de samenwerking met de rest van het lichaam. De romp, bekken en benen zijn allemaal van invloed op de stand van ons hoofd. Door onze gehele motoriek gebruik te laten maken van de zwaartekracht, vormt het een beweging die het mogelijk maakt ons hoofd omhoog te houden, te staan en te lopen.

Leert een baby eenmaal zijn hoofd rechtop te houden, heeft dit invloed op de gehele anatomische ontwikkeling. Het verandert de vorm van de romp van een gebogen naar beweegbare flexie en extensie. Zo ontwikkelt het zich van een gebogen naar rechte houding.

De positieve invloed van omhoog kijken op de ontwikkeling

De eerste ervaringen van een baby in het aannemen van een rechte houding vormt de basis van de verdere ontwikkeling. Het is zeer belangrijk dat we ons realiseren dat baby’s met het hoofd omhoog leren om met zwaartekracht om te gaan. Hij leert staan, lopen en hoe hij zichzelf kan afzetten. Als de kleine deze vaardigheid bezit, dan kan hij zichzelf plaatsen in zijn omgeving. 

Het omhoog houden van het hoofd lijkt door de ogen van een leek een simpele actie, maar het omhoog houden van het hoofd is een beweging die baby’s veel brengt. Door omhoog te kijken, ontwikkelen zij zich op visueel, cognitief, sociaal en emotioneel vlak.


Visueel

Door het hoofd omhoog te houden, ziet een kindje meer en kan het observeren. Sensorische zintuigen zoals kijken en voelen werken hieraan mee.


Cognitief

Het kunnen observeren resulteert in een grotere wereld en ontdekken van mogelijkheden. Het traint de vaardigheid om ergens aandacht op te vestigen en deze vast te kunnen houden. 


Sociaal en emotioneel 

Controle over waar de aandacht naartoe gaat, stimuleert de baby interactie te hebben met mensen om hem heen en op ontdekkingstocht te gaan.


Laten we blijven observeren, ontdekken en leren

We hebben geleerd dat het voor de ontwikkeling van baby’s en kinderen essentieel is om hun hoofd omhoog te kunnen houden. Het leert ze omgaan met zwaartekracht en helpt hen te staan, te lopen. Net zo belangrijk: het helpt hen te observeren, te ontdekken en te leren. Drie activiteiten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van een heel mensenleven.

Dat brengt ons bij de vraag: houden wij als volwassenen ons hoofd nog wel genoeg omhoog? Sta jij erbij stil wat het doet met onze houding wanneer we urenlang naar onze schermen kijken? Of wat het met iemand doet wanneer men met een gebogen hoofd over straat loopt? 

Volwassenen lijken los te laten wat ze als baby hebben geleerd. Daarom van ons een vriendelijke aanmoediging: laten we blijven observeren, ontdekken en leren. Leven met ons hoofd omhoog. 

Houd onze website en Facebookpagina in de gaten en lees binnenkort deel twee van dit blog! Wil je meer weten over Kinetische Chiropractie bij baby’s, bekijk dan onze pagina over behandelingen bij baby’s en kinderen.

Onze

Blogs

Wat als hoe wij denken over pijn niet klopt?

Lees meer

Waarom zwakke spieren niet altijd de oorzaak zijn van rugklachten

Lees meer

In welke positie leg ik mijn kind neer? Deel 2: op de buik

Lees meer