In welke positie leg ik mijn baby neer? Deel 1: rugligging

Hoe je jouw kindje vanaf de geboorte neerlegt, is van invloed op de ontwikkeling. Daarom vertellen we in dit tweedelige blog meer over dit belangrijke onderwerp. In dit eerste deel staan we stil bij de rugligging.

Ouders vragen ons vaak of zij hun kindje beter op de buik of op de rug kunnen leggen. Het beste antwoord: een functioneel compromis tussen deze twee belangrijke houdingen. Want wat baby’s kunnen doen en zien, en hoe zij spelen en bewegingen ontwikkelen als ze op hun rug liggen, verschilt met wanneer ze op hun buik liggen.

 

Hoe leg ik mijn baby in een goede rugligging?

Gezonde baby’s die op hun rug liggen, hebben hun hoofdje een beetje opzij gedraaid. De armen liggen dicht naast het hoofd, met de vuisten op oorhoogte. De arm — aan dezelfde kant als waar de baby heen kijkt — is een klein beetje meer gebogen dan de andere arm. De romp buigt zich ook licht naar deze kant. De dijbenen liggen iets gebogen richting de heupen en de knieën zijn iets opgetrokken.

 

Baby ligt op rug

 

Hoe ontwikkelt de oog-handcoördinatie van mijn baby in rugligging?

Soms ligt het ene voetje over het andere voetje. Als je baby wakker wordt, begint hij of zij gelijk te bewegen. Wist je dat de beweging vanuit de ogen start, door iets wat de aandacht trekt? In de meeste gevallen ben jij dit als ouder. Heb je nog een jonge baby, dan richt de aandacht zich een kort ogenblik op iets waarnaar hij of zij kijkt. Dit moment zal steeds iets langer duren naarmate jouw kindje zich verder ontwikkelt. Het hoofdje volgt de beweging van de ogen en zal ook steeds meer gaan bewegen.

Na enkele weken krijgen baby’s interesse in hun eigen handen. Ook in het begin kan het lijken alsof je baby al naar zijn of haar handen kijkt, maar dat berust vaak op toeval. Het is pas later dat de ontwikkeling van de coördinatie tussen de ogen en handen begint. Deze functie helpt jouw baby om zich te oriënteren in de ruimte. De omvang van de bewegingsruimte van de armen wordt dan ook steeds groter.

 

Baby ligt op rug

 

Hoe leert mijn baby om te rollen?

De benen van baby’s zijn veel in beweging. Mits je baby niet beperkt wordt door kleding, is de bewegingsruimte groot en dat helpt om spieren goed te ontwikkelen. Na enkele maanden begint je baby met het roteren van de benen; dit is nodig om op de buik te kunnen rollen. Deze beweging maakt dat hij of zij gaat trappelen, wat de buikspieren versterkt. Deze buikspieren zijn overigens erg belangrijk voor het ontwikkelen van de zijligging. In het begin is deze handeling moeilijk, maar naarmate je baby deze herhaalt, zal het lukken!

 Meer weten over dit onderwerp? Lees dan verder in deel 2 van dit blog of lees hier meer over onze behandelingen bij baby’s en kinderen.

  Vraag jij je af of jouw baby zich wel goed beweegt op zijn of haar rug? Of wil je meer weten over de manier van bewegen van jouw kind? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek aan, we beantwoorden je vragen graag.

Onze

Blogs

Meer blogs

In welke positie leg ik mijn kind neer? Deel 2: op de buik

Lees meer

De basis van een rechtop lopend mens (deel 1/2)

Waarom het hoofd omhooghouden zo belangrijk is voor baby’s
Lees meer

Eet alle kleuren van de regenboog

Provitamine A en wortels
Lees meer