Detoxen of detoxificatie is je lichaam ontdoen van afvalstoffen. Dit is in zekere zin net zo logisch als dat je je huis opruimt om te voorkomen dat te veel troep zich opstapelt. De chemische stress, ofwel toxic load, waaraan ons lichaam in deze 21e eeuw onderhevig is, is namelijk ongekend groot.
Hoe werkt ontgiften of detoxen?
Zonder een stortvloed aan biochemie, is het om uit te kunnen leggen hoe ontgiften of detoxen werkt goed om te weten dat:
- elke actieve cel in ons lichaam afvalstoffen produceert. Het is daarom belangrijk dat ook alle cellen moeten kunnen ontgiften;
- de levercellen de Ferrari ’s zijn op het gebied van detoxificatie. Zij kunnen dit over het algemeen beter en sneller dan andere cellen;
- detoxificatie chemisch gezien uit twee fasen bestaat. Functioneel gezien bestaat het echter uit minimaal 4 fasen.
Fase 1: omzetting via enzymen
De toxische beginstof wordt door een serie chemische transformaties (redox of hydrolose) tot een minder toxische stof gemaakt. Deze omzetting gaat via enzymen. Enzymen zijn opgebouwd uit aminozuren en hebben vaak een co-factor – een hulpstof, meestal een mineraal zoals zink – nodig om goed te werken.
Fase 2: koppeling aan extra molecuul
Het eindproduct van fase 1 wordt gekoppeld aan een extra molecuul, waardoor het via de urine of stoelgang kan worden uitgescheiden. Een voorbeeld hiervan is glutathion (GSH). Het gereedschap dat het lichaam hiervoor nodig heeft, bestaat – net als bij Fase 1 – ook weer voor een groot deel uit aminozuren en mineralen. Een tekort aan deze bouwstenen beperkt dus de detox-capaciteit en kan zorgen voor een toename in toxic-load.
Binnen Fase 1 en Fase 2 kan het lichaam verschillende routes volgen. En natuurlijk zijn er ook enkele back-up routes, maar net zoals een omleiding met de auto is het proces dan niet altijd even efficiënt.
Fase 3: eliminatie door uitscheiden afvalstoffen
Fase 1 en fase 2 kunnen kort samengevat worden als de transformatie-fase. Logischerwijs volgt hierop wat we aanmerken als ‘Fase 3’: de eliminatie. Oftewel, het daadwerkelijk uitscheiden van de afvalstoffen uit het lichaam. Hiervoor zijn een aantal opties:
- via de urine of stoelgang
- via de huid (zweten)
- via de ademhaling
In theorie is dit simpel. Praktisch gezien is er echter een grote kans op reabsorptie van het toxische product, zoals bijvoorbeeld in je darmen. Je lichaam gebruikt dan een hoop energie, maar raakt de afvalstof uiteindelijk helaas niet kwijt. In veel boeken en artikelen wordt dan ook verwezen naar een extra ‘kruiwagen’ om je lichaam te helpen bij de stap van eliminatie. Chlorella en spirulina zijn hiervan bekende voorbeelden. Daarnaast zijn er diverse bruinalgen die ¬¬– afhankelijk van de individuele situatie ¬– zinvol zijn. Voorop staat dat je hiervoor kwalitatief goede en zuivere producten koopt. Het heeft immers geen nut om extra verontreiniging aan het ontgiftingsproces toe te voegen.
Fase 0: tweede eliminatie onderdeel van het voorwerk
Tot slot is er een tweede eliminatie: fase 0. In de ideale situatie is dit onderdeel van het voorwerk. Als er specifieke triggers of problemen zijn, onderzoek dan waar dit vandaan komt en verwijder/minimaliseer de vervuiling. Als je bijvoorbeeld een probleem hebt met een overschot aan aluminium, begin dan met het aanpakken van de bron van je aluminiuminname. Kook je maaltijden bijvoorbeeld niet meer in aluminium pannen en drink je dagelijkse kopjes koffie niet meer uit aluminium bekers. Of in het geval van microplastic: verwarm je maaltijden niet meer in plastic containers. Als je de bron namelijk niet aanpakt, dan is het een kwestie van tijd voordat het probleem opnieuw de kop opsteekt.
Lichaam helpen te ontgiften
Het belangrijkste om te weten, is dat het lichaam uit zichzelf al continu bezig is met detoxen. Gebeurt dit niet in voldoende mate, dan zijn daar redenen voor. Ga daarom altijd eerst op zoek naar de bron: onderzoek waarom het natuurlijk ontgiften niet verloopt zoals het zou moeten. Het proces forceren is mogelijk, maar is waarschijnlijk niet de beste optie. De twee belangrijkste aspecten waarmee sowieso winst te behalen is, is het elimineren van blootstelling aan bepaalde stoffen en het uitscheiden van producten middels zuivere hulpmiddelen zoals chlorella.
Heb je na het lezen nog vragen over detox? Neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier. Benieuwd wat we nog meer voor jou kunnen betekenen? Lees meer over In Synergy of plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek. We helpen je graag verder.